مدت مطالعه: 2 دقیقه
امروز، یکشنبه سوم فروردین ۱۴۰۴، همزمان با شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان و سومین شب از شبهای پربرکت قدر است. شب قدر، اوج معنویت و عبادت در این ماه پرخیر و برکت به شمار میرود و به امام صادق (ع)، قلب ماه رمضان است. این که در قرآن و روایات، شب قدر به طور دقیق مشخص نشده است، میتواند فرصتی ارزشمند برای ما باشد تا هر سه شب را گرامی بداریم و با تلاش بیشتر، از برکات بینظیر آن بهرهمند شویم.
اما امشب، شب بیست و سوم ماه مبارک رمضان، بر اساس روایات متعدد، احتمال شب قدر بودن آن بسیار بالاست. این شب از چنان اهمیتی برخوردار است که قرآن کریم آن را «بهتر از هزار ماه» معرفی کرده است: «لَیْلَةُ الْقَدْرِ خَیْرٌ مِنْ أَلْفِ شَهْرٍ». در این شب، مقدرات یک سال آینده شامل خیر و شر، روزی، مرگ و زندگی، و دیگر امور مهم زندگی بندگان نوشته میشود.
بر اساس روایات معصومین (ع)، شب بیست و سوم ماه رمضان از جایگاه ویژهای برخوردار است. امام رضا (ع) فرمودهاند: «در این شب، آنچه در سال آینده رخ خواهد داد، از خوبی، بدی، زیان، سود، روزی و اجل، تقدیر میشود و به همین دلیل، این شب را "لیلة القدر" نامیدهاند (عیون اخبار الرضا، ج 2، ص 116).» همچنین، امیرالمؤمنین علی (ع) در این شب به عبادت و بیداری مشغول میشدند و آن را از شبهای مهم سال میدانستند.
احتمال شب قدر بودن بیست و سوم ماه رمضان با توجه به قرائن و روایات تقویت میشود. امام صادق (ع) نیز در روایتی فرمودهاند: «تقدیر مقدرات در شب نوزدهم، تحکیم آن در شب بیست و یکم و امضاء نهایی در شب بیست و سوم انجام میشود (الکافی (ط - الإسلامیة)، ج4، ص159).» در روایتی دیگر آمده است که امیر مومنان، حضرت علی (ع) سه شب را نمیخوابید: شب بیست و سوم ماه رمضان، شب عید فطر و شب نیمه شعبان. در این شبها، روزى ها و اجل ها و آنچه در طول سال خواهد شد، تقسیم میشوند (مصباح المتهجّد، ص 853). این نشاندهنده آن است که شب بیست و سوم، نقطه اوج و نهاییسازی سرنوشت بندگان در سال آینده است.
شب قدر، فرصتی بینظیر برای راز و نیاز با خداوند، طلب بخشش و درخواست بهترینها برای خود و دیگران است. این شب، فرصتی است تا با توبه، دعا و عبادت، سرنوشتی نیکو برای سال پیشرو در آغاز بهار طبیعت و نوروز رقم بزنیم.
مجید کریمی- معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه هرمزگان